Oplossingsgericht werken
Een vergelijking.
Een reis van 1000 mijl begint bij de eerste stap. De reis ontwikkelt zich daarna, stap na stap, door u zelf gezet. Telkens wanneer nodig, wordt u geholpen uw doel te bereiken. U vindt tijdens zo'n reis in leven of werk uw eigen 'schatten'. Dit (her)ontdekken van uw kwaliteiten, versterkt uw motivatie en vertrouwen. Ook als een ander (tijdelijk) uw doel bepaalt.
Ontstaan en Werkwijze.
De Oplossingsgericht Korte Therapie (Solution Focused Brief Therapy) is ontwikkeld in het Brief Family Therapy Centre in Milwaukee (VS) door voortrekkers als Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Zij en anderen bouwden weer voort op het werk van Milton H. Erickson, Jay Haley, Paul Watzlawick e.a.. Ze gebruikten in behandelingen van cliënten steeds meer de mogelijkheden, wensen en kwaliteiten van de mensen zelf. Ze onderzochten constant de effectiviteit van hun behandelwijzen. Ze selecteerden die elementen die het beste werkten. Dat gaf zeer goede resultaten en leidde tot kortere behandelingen.
De Oplossingsgerichte methodiek leidt tot hoop, (zelf)vertrouwen, motivatie, doelgerichtheid en veiligheid in de samenwerking. Voor veel mensen werkt dit goed om tot de kern te komen van wat er moet gebeuren. Lastige of problematische situaties worden omgebouwd naar gewenste oplossingen. Die oplossingen vervolgens in stapjes gerealiseerd. Er hoeft niet (uitgebreid) naar oorzaken in het verleden te worden gezocht. Hulpverleners èn cliënten ervaren hun werk hierdoor veelal als lichter en prettiger.
In elk probleem schuilen toekomstwensen en kwaliteiten. Sterker nog: problemen en wensen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Re-source werkt met wat u wenselijk en mogelijk acht. Problemen geven de informatie daarvoor. Samen vinden we de door u gewenste oplossingen.
Met jongeren.
Jongeren vinden het niet prettig om (alsmaar) over een probleem te praten of te denken aan wat er fout ging. Ze willen liever nadenken over wat een betere situatie is en hoe ze die kunnen laten ontstaan. Jongeren zijn creatief in hun ideëen en zijn toekomstgericht. Dat zijn sterke kwaliteiten waarmee ze veel kunnen bijdragen aan het bouwen van oplossingen.
Een voorbeeld:
Nadat hij een nacht in de cel had gezeten door aangifte van zijn ouders, kwam Jason weer op gesprek bij mij. Hij zei op een bepaald moment: "mijn ouders begrijpen helemaal niets van mij". Op mijn vraag wat hij kon bedenken om zijn ouders meer te laten snappen van hem, antwoordde hij tenslotte: "Ik kan ze een brief schrijven.... Die laat ik wel eerst lezen door mijn oma, die kent mij en mijn ouders het beste en weet wel of de brief goed is".
De week erna bleek de brief zeer positief te zijn ontvangen door zijn ouders die meteen weer contact hadden opgenomen met Jason.
Doen wat werkt.
Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit vindt steeds meer plaats en duidt op duidelijke resultaten. Zie o.a. hier. In Nederland is er nu officiële erkenning voor bewezen effectiviteit volgens goede aanwijzingen. Door de onafhankelijke commissie voor de Databank Effectieve sociale interventies. De auteurs van deze beschrijving zijn Sjef de Vries en Herman Prüst. Zie hier.
Inmiddels wordt Oplossingsgericht werken ingezet bij (team)coaching en training, als managementtool en onderwijsmethode. Ook daar met zeer inspirerende resultaten!